עולים כיתה

עולים כיתה
צילום: דוברות כללית

בין אם שנת הלימודים תיפתח כסדרה או שלא, חשוב להתכונן לקראת החזרה לשגרה, שתגיע, גם אם באיחור של כמה ימים. על מנת שתהיה חזרה חלקה ונעימה לשגרה, ריכזו עבורכם טיפים חשובים מאת מומחיות הכללית במחוז חיפה וגליל מערבי, מוכנים?

נצא לדרך עם עדנה דרימר מרפאה בעיסוק במכון להתפתחות הילד קרית ביאליק שמציעה לנו להתחיל במשימה, אולי הכי מאתגרת, במעבר בין חופשה לשגרה, כיוון שעוני שינה וערות.

שיגרת החיים בחופש משבשת שעוני שינה וערות של כל הילדים ובוודאי של בני הנוער. מומלץ בשבוע האחרון לפני החזרה ללימודים לתרגל  לאט חזרה לערות בשעות הבוקר. מומלץ לכוון שעון מעורר בכל יום שעה אחת מוקדמת יותר, וחשוב מכך תרגול הרדמות והשכבה בשעה מוקדמת. "תנו להם משוב על הצלחה, עודדו סדר יום משמעותי בבוקר כך שיהיה כדאי לקום".

הכנת הציוד – ההתרגשות גדולה והציוד בוודאי נרכש, כל שנותר הוא לארגן אותו. הכינו את  התיק והקלמר ביחד עם הילדים, תנו להם אחראיות על הציוד .ארגנו את הקלמר לפי נושאים בעיקרון מוביל של "פחות זה יותר" שימו רק מה שהכרחי! עבדו עם הרשימות שקיבלתם מבית הספר. זכרו שילדים שמאליים זקוקים למספריים שמאליות וציידו ילדים עם קושי באחיזת כלי הכתיבה במאחז או עיבוי מתאים.

תרגלו " על יבש" עם הילדים הצעירים : הכנסה של דפים לקלסר, הכנסה של מחברות לתיקיה, הוצאת ציוד מהילקוט והכנסה בחזרה, מיקום הבקבוק וכלי האוכל. פעולות שגרתיות שנראות לכולנו יומיומיות הן לפעמים משימת רצף פעילות מאתגרת ויש צורך בתרגול. ארגנו את סביבת הבית לחזרה ללימודים : היכן יונח הילקוט, היכן יוכנו שיעורי הבית, ארגון ציוד עודף במגירות או ארגוניות ותאורה הולמת בשולחן הכתיבה. חשוב להקפיד על סביבה למידה מופחתת גירויים .

צילום: דוברות כללית

הילה לוסטיג, עובדת סוציאלית במכון להתפתחות הילד, קרית ביאליק מייעצת:

"חגיגות אוגוסט מגיעות לסיומן וספטמבר כבר מתדפק על דלתנו. לחלקכם ההורים, זו בוודאי יכולה להיות אנחת רווחה גדולה, ברכה על זמן המסגרת שמתחיל. עם זאת חשוב לזכור כי המעבר מחופשת הקיץ, בה הגבולות מטושטשים, הזמנים פחות ברורים, יש הרבה זמן לבילוי ולבחירה אל תוך המסגרת הדורשת, הינו מעבר לא פשוט לילדים וכי לנו ההורים יש תפקיד משמעותי בהכנתם לקראת הכניסה למסגרת ובהקלה עליהם את המעבר.

ראשית נמליץ כי ככל הניתן בשבוע הסמוך לפתיחת שנת הלימודים "נתרגל" עם ילדנו חזרה לגבולות וסדר יום ברור ומוגדר. נשתדל להעירם בשעות הבוקר המוקדמות, את זמן הפינוק בפיג'מה תחליף התארגנות הבוקר של לבוש, צחצוח שיניים וכו'. נשתדל לייצר עוגנים ברורים של זמני ארוחות הבוקר והצהרים, ואף ננסה לייצר פעילויות מובנות יותר בין לבין. בכל מעבר למסגרת חדשה, ובעיקר לילדי הגנים העולים לכיתה א', נמליץ על חשיפה של הילד, קודם לפתיחת שנת הלימודים, עם המקום החדש, המורה ואף תרגול הדרך החדשה למסגרת מבעוד מועד. כך נוריד מעומס ההצפה של היום הראשון למסגרת.

אך לא די בהכנה זו. עיקר הקושי במעבר ובשינוי הינו בפן הרגשי. המעבר לכיתה חדשה טומן בחובו המון התרגשות וציפייה, אך לא פחות מכך גם פחדים וחששות. חשוב שאנחנו ההורים לא נלחץ כאשר הילד מעלה בפנינו גם אמירות כמו ש"לא בא לו ללכת לבית הספר" ונוכל להכילם. טרם האמירה כי צריך ואין ברירה, חשוב שילדנו ייחוו אותנו אמפטיים אליהם ואף מזדהים עם תחושותיהם. נוכל לומר כי אנחנו מבינים שחבל להם שהחופש מסתיים. כי גם אנחנו נהנינו לבלות איתם וכי גם לנו קשה לשוב לשגרת העבודה. יתרה מכך, מומלץ להרחיב את שיח ה"לא בא לי" או ההתרגשות לקראת.. גם לשיח על קולות נוספים.  נוכל לבדוק או להציע כי ייתכן שתחילת המסגרת גם מעוררת דאגה וחשש. חשש מהמורה החדשה או כיצד יהיה לו להכיר חברים חדשים, עד כמה יצליח השנה או כמה תהיה זו שנה קשה ועמוסה עבורו. הקולות הללו קיימים בילדנו, ושיח פתוח עמנו עליהם או אפילו אמירה קצרה שלנו, יאפשר לילדים לקבל אישור מאתנו כי אלו הן תחושות טבעיות ולאפשר להם שלא להישאר לבדם עם התחושות האמביוולנטיות שבתוכם. אלו יאפשרו להם פחות "להתנהג" את אי השקט שייתכן ומציף אותם סביב הכניסה למסגרת והמעבר. חשוב שנזכור כי אומנם המעבר מתקיים ביום המעבר עצמו, אך למעשה תקופת המעבר על שלל תגובותיה (חוסר שקט, עייפות, קושי להירגע, קשיי פרידה, בכי, כעס ועוד) מתחלה עוד לפני המעבר עצמו ותמשיך בתקופת הסתגלות שיכולה להמשך על פני מס' שבועות. חשוב שילדנו ידעו שאנחנו עבורם הן בהצלחות והן בפחדים ובקשיים".

חן וינר דיאטנית במרכז לבריאות הילד בחיפה מחזקת את הדעה כי הארוחה החשובה ביום היא ארוחת הבוקר. תפקידה לשבור את הצום הארוך של הלילה (מכאן המילה באנגלית Break Fast =לשבור את הצום). "בעבודתי, אני נתקלת בהמון ילדים שלא אוכלים ארוחת בוקר ואני מלמדת אותם על יתרונות ארוחת הבוקר – מחקרים מראים שהקפדה על ארוחת הבוקר משפרת יכולות למידה, ריכוז וזיכרון. מומלץ לאכול ארוחה קטנה כמו יוגורט / פרי / כוס חלב / פרוסה עם גבינה או טחינה לפני שיוצאים מהבית וכמובן לשלוח עם הילדים ארוחה נוספת בהפסקת האוכל בבית הספר הכוללת כריך מקמח מלא, ירק, פרי ובקבוק מים (ולא מיץ). אם הילד או הנער לומד יום לימודים ארוך כמובן נצייד אותו בכריך נוסף. בכריכים כדאי להקפיד על ממרחים בריאים ומזינים כמו גבינה, טחינה (משומשום מלא), טונה, ביצה בכל צורה, אבוקדו, חמאת בוטנים טבעית. למשקיעים אפשר להכין מאפינס (פשטידות אישיות) או לביבות של ירק וגבינה כדי לגוון את הכריכים. זכרו כי אכילה מאוזנת ומגוונת ואורח חיים פעיל יתרמו לגדילה תקינה של ילדכם ותמנע מחלות בעתיד".

ליאת רותם שוורץ – מנהלת מכון פיזיו'  במרפאת מרבך משתפת מספר טיפים קצרים וחשובים:

ילקוט בית הספר– מומלץ כי הילקוט יהיה בעל גב קשיח, רצועות כתף רחבות ומספר תאים על מנת לאפשר חלוקה טובה של המשקל. גב הילקוט צריך להיות צמוד אל מרכז הגב של ילדכם. ההמלצה כיום היא כי משקל הילקוט במלואו לא יעלה על  10-15% ממשקל גופו של ילדכם. פתרון אחר הוא ילקוט על גלגלים. במקרה כזה עודדו את הילדים להחליף ידיים בעת הליכה עמו כדי לחלק את העומסים.

עמדת ישיבה- מומלץ כי בביתכם תהיה עמדה קבועה בעבור הילד/ה. בעת ישיבה יש צורך בתמיכה של כפות הרגלים (מגע ברצפה/שרפרף) בכדי להוריד עומס מהגב. הקפידו כי ילדכם יושב כשהגב צמוד למשענת. במידה וישנו מחשב בעמדה זו מקמו אותו כך שעיניו של הילד/ה יהיו מול השליש העליון של המסך.

פעילות גופנית- המלצת ארגון הבריאות העולמי לילדים בגילאי 5-17 היא 60 דקות פעילות ביום. פעילות גופנית לא חייבת להתרחש במסגרת חוגים בלבד. גם פעילות "יומיומית" נחשבת- לדוגמה הליכה ברגל לבית הספר ולחברים, עליה במדרגות במקום במעלית. נסו להגביל את השימוש במסכים ויזמו פעילות גופנית משותפת אם ניתן.

צוותי המרפאות והמכונים של כללית מחוז חיפה וגליל מערבי מאחלים לכל התלמידים וההורים חזרה נעימה ובטוחה לשגרה ושנת לימודים בריאה ומוצלחת.

כתבות נוספות שיוכלו לעניין אתכם
האם ידעתם שחומרי ניקוי רבים עלולים להוות סכנה בריאותית ממשית?
6 טיפים לניקיון בטוח והמלצות חשובות ליום שאחרי הניקיון בין אם...
שירותי רפואה זמינים גם בחג: הכללית תפעיל מיונים קהילתיים ומוקדי לילה בחג הפסח
חג הפסח מתקרב ובכללית מחוז חיפה וגליל מערבי מבטיחים ללקוחותיהם...
חכמים בשמש גם בחופשת פסח
לקראת חופשת חג הפסח, האגודה למלחמה בסרטן מפרסמת המלצות חיוניות...
בריאות בצלחת... מתכון מנצח לחג הפסח: קציצות בשר אפויות בתוספת תפוחי אדמה
את הקציצות האלו לא תרצו לפספס בחג הפסח, הן מהוות...
אוהבים מצות? כך תמנעו בעיות עיכול בפסח
מבין חגי ישראל, חג הפסח הוא אולי המאתגר ביותר מבחינה...
שינה טובה
אוניקס - שינה טובה וטיפול אנטי אייג ינג
שינה טובה שינה טובה היא חיונית לרווחה כללית ולתפקוד מיטבי. שינה...
הדרך הנכונה לטפל בשיניים שלכם
כאבי שיניים זה לא משהו שאפשר להשלים איתו. יכול להיות...
כל מה שרצית לדעת על עלי נענע: למה הם כל כך בריאים? ולמה מומלץ לשתות לפחות פעם אחת ביום חליטת נענע
הנענע הידועה לכולנו כדלה בקלוריות אך מלאה ביתרונות בריאותיים ובסגולותיה...
12 המזונות הטובים ביותר לבריאות המוח שלנו
מאת נטורופת יגאל קוטין, הרבליסט קליני המוח הוא אחד האיברים החשובים...
אבוקדו, הזהב הירוק
מאת ניאורה מרטה, דיאטנית קלינית ראשית, B.Sc , R.D, בחלי...
דילוג לתוכן