מחקר שהתקיים באוקספורד שבאנגליה ותוצאותיו פורסמו לאחרונה, מצא מדוע תזונה קטוגנית דלה בפחמימות היא התזונה האופטימלית לאיזון אמיתי של סוכרת סוג 1, על ידי ניתוח יתרונות מטבוליים ורמות קטונים בדם בסוכרתיים שמיישמים תזונה דלה בפחמימות
מאת: תומר פפה
תזונות דלות בפחמימות הפכו ליותר פופולריות ויותר ויותר סוכרתיים מסוג 1 בוחרים בתזונות דלות בפחמימות לפתירת ההתמודדות עם המחלה. אולם עולה השאלה- האם יש קשר בין הקפדה על תזונות דלות בפחמימה עם סוכרת מסוג 1 לבין חמצת סוכרתית (DKA) והאם היא בטוחה לסוכרתיים סוג 1 ?
שנים נטען שתזונות מאוד דלות בפחמימות עלולות להגביר את הסיכון לקטואצידוזיס סוכרתי (DKA). מטרת מחקר שנערך באוקספורד ותוצאותיו פורסמו לאחרונה היתה לבחון את הטענה הזו ולהבין את היתרונות של תזונות דלות בפחמימות לסוכרת סוג 1.
במחקר השוו בין סוכרתיים סוג 1שמגבילים מאוד פחמימות בתזונה לבין סוכרתיים שעוקבים אחר תזונה עתירה בפחמימות סטנדרטית.
מהמחקר עולה כי בתזונות דלות בפחמימות מידת הקטוזיס הנראית דווקא נמוכה יחסית ונמוכה משמעותית מהרמה בה מתפתחת חמצת סוכרתית. פרט זה עשוי להפחית את הפחד מחמצת סוכרתית במעבר תזונה קטוגנית עם סוכרת סוג ,1 אך החוקרים ציינו כי יהיה צורך להעריך את רמת הבטיחות באופן מדויק יותר במחקרים אקראיים בקנה מידה גדול יותר.
המחקר נותן רוח גבית לסוכרתיים סוג 1 שאולי חששו מתזונה דלה בפחמימות בעבר בגלל עלייה בקטונים או כאלה שמעוניינים להתנסות בתזונה דלה בפחמימות באופן יותר מסודר.
כבר ידוע לא מעט זמן שתזונה דלה בפחמימות היא כלי ניהולי יעיל ופשוט לסוכרת סוג 1. בזכות תזונה דלה בפחמימות ניתן לחזות את הסוכר בקלות ולרדת מ"רכבת ההרים של הסוכר בדם", בפשטות. סוכרת סוג 1 ניתנת לניהול מוחלט על ידי הפחתת פחמימות והסתמכות על חלבון ושומן מהחי ולתוספות ירקות ירוקים או אגוזים וגבינות שמנות להשלמת התזונה. כאשר ערכי הסוכר נהיים צפויים במשך כל היום וכל הלילה סוכרתיים מרגישים הכי בריאים, הכי חדים והכי מרוכזים במהלך היום ובו בזמן נמנעים מסיבוכי סוכרת הרסניים. במניעת סיבוכי סוכרת סוכרתיים מצליחים לנטרל את המחלה, בין אם מדובר בסוכרת סוג 2 ובין אם מדובר בסוכרת סוג 1 או סוכרת נעורים. האיזון הוא בעדיפות עליונה לא משנה מה סוג הסוכרת.
חשוב להיעזר באנשי מקצוע מנוסים עם סוכרת סוג 1, מחלה יומיומית מלאת משתנים שדורשת הבנה מקרוב של המצב. המעבר לתזונה דלה בפחמימות הוא תהליך שדורש לא מעט התאמות למצבים ספציפיים במהלך היום. חשוב להתחיל את התהליך בהדרגה ובהרבה רגישות לשינויים במינונים וערכי הסוכר בדם.
תומר פפה הוא סוכרתי סוג 1, מתמחה בתזונה ומאמן כושר, מייסד בית הספר לאיזון סוכרת.