כל זאת ועוד בהרצאה של עדי יערן, דיאטנית קלינית בתחום בריאות הנפש
שיזם מרכז יה"ל חדרה הינה ללא תשלום ותתקיים בזום ב25.2 בשעה 18:30
אכילה רגשית היא שימוש באכילה כווסת למצבים רגשיים, מצבים בהם האכילה לא קשורה לרעב פיזי, אלא לרעב ולצורך רגשי. אוכל יכול להוות נחמה, לאפשר ניתוק מרגשות קשים כמו ריקנות ולהקל על המצב במשך פרק זמן מסוים. אולם השימוש באוכל כווסת רגשי עלול לפגוע בטווח הרחוק ולכן חשוב לזהות אותו ולאחר מכן להחליט האם הוא מועיל או לא ולהכיר דרכי התמודדות נוספות. על מנת לזהות ולטפל באכילה רגשית חשוב קודם כל לנטרל רעב פיזי.
ישנו קשר ישיר בין לחץ וחרדה לבין ההתנהגות והרגלי האכילה. דופמין, קורטיזול והורמונים נוספים המשפיעים על האכילה שלנו. דוגמא לכך הם מצבים בהם קיים סטרס אקוטי ,בו אנשים רבים מרגישים שהם לא מסוגלים לאכול בשל השפעת הורמונים אלו.
סטרס מתמשך עלול לגרום לתחלואה גופנית, קיים קשר בין סטרס תמידי לתחלואה נפשית, וקיימים כלים להפחתת הסטרס שיתנו בהרצאה.
תרופות פסיכיאטריות רבות ובעיקר תרופות מהסוג האנטי פסיכוטי מפחיתות דופמין באופן ניכר ומעלות את התיאבון, חשוב להכיר את התרופות והמנגנונים שלהם על מנת קודם כל להבין את ההתמודדות של מי שלוקח אותן. כדי לאפשר לאנשי טיפול , בני משפחה או למתמודדים להתמודד באופן יעיל יותר עם התחושות ותופעות הלוואי עקב הטיפול התרופתי.
אורח חיים בריא הוא כלי שיקומי לכל דבר ועניין – דרך הסדרת אכילה, סדר יום, בישול ועצמאות באוכל ניתן להגיע לתחושת עשייה, סיפוק, משמעות וההבנה שהאדם אחראי והוא מחזיק במושכות בנוגע לחייו. יש החלטות שאין לאדם יכולת לשלוט בהם כמו : מתי המלחמה תיגמר, או השפעה על מזג האוויר, אבל יש לכל אדם השפעה על מתי יאכל , היכן יאכל, עם מי ומה יאכל. לשם כדאי לשאוף, כי לתחושה הזו שיש לאדם ריבונות על בריאותו ועל היכולת לשפר את מצבו הפיזי והנפשי אין תחליף.
בהרצאה ידובר על שלל דרכי התמודדות עם אכילה רגשית ביניהן טכניקות לאכילה מודעת, הסדרת אכילה, ארגון מבנה הצלחת, התמודדות עם דחפים והעלאת מוטיבציה.
עדי יערן היא דיאטנית קלינית בתחום בריאות הנפש, עובדת במערך בריאות הנפש במרכז רפואי "העמק" ודוקטורנטית בפקולטה לרפואה בטכניון בנושא תזונה ובריאות הנפש.