לאחרונה חשפה הדוגמנית ומנחת הטלוויזיה: ירדן ויזל, בגילוי מפתיע, שאובחנה עם סרטן עור, המהווה את הסרטן השכיח בישראל. ד"ר להבית אקרמן, מומחית ברפואת עור, מסבירה: "נהוג לחלק את סרטן העור לשני סוגים, האחד מלנומה – הסרטן המסוכן, שעלול לגרום לגרורת ולמוות הוא הפחות שכיח והוא יכול להתחיל מנקודת חן קיימת או להתפתח ישירות (דה נובו) מנקודת חן חדשה. מנגד: נון מלנומה, שהוא שכיח בהרבה אבל גם הרבה פחות מסוכן וקטלני".
לדבריה: "בכל מקרה סרטן עור ניתן לאבחן באמצעים פשוטים ע"י בדיקת סקר פשוטה, לא כואבת ולא חודרנית, פשוט להגיע לרופא עור מומחה, בקופת החולים. במסגרת סקירת שומות יסרוק הרופא את כל הגוף, כולל קרקפת, לוע, כפות ידיים ורגליים – ויחפש נגעים חשודים". ד"ר אקרמן מסבירה: "חשוב להבין ששמש היא אחד הגורמי סיכון לסרטן עור אבל לא רק. יש גם עניין גנטי משפחתי, מחלות או תרופות (למשל תרופת מדכאות חיסון) שעלולות להגביר סיכוי להופעה של סרטן העור וכמובן חשיפה לשמש. הנון מלנומה סקין קנסר, קשור באופן ישיר לחשיפה לשמש והוא נפוץ יותר ככל שנחשפים לשמש ובעיקר באזורים החשופים ביותר כמו פנים, קרקפת, מחשוף, גב וידיים. גם למלנומה יש קשר לחשיפה לשמש למשל לכוויות שמש בילדות – אבל מלנומה יכולה להופיע גם באזורים שאינם נחשפים קבוע לשמש".
ד"ר להבית אקרמן מעניקה מספר טיפים ועצות מה מומלץ לעשות ואלו סימנים אמורים להדליק נורות אזהרה:
1. מומלץ להגיע לבדיקה תקופתית קבועה אצל רופא עור, אחת לשנה (כשאין גורמי סיכון).
2. נקודות משתנות, לא סימטריות, גדולות, בעלות מספר צבעים, חשודות יותר. במידה ויש כאלה, יש לפנות בהקדם לבדיקת רופא. אולם חשוב לדעת כי יש נגעים שפירים לחלוטין בעור אשר שינוי בהם אינו משמעותי ולא מסוכן.
3. בבדיקה, חשוב לבדוק את השומות גם בעזרת דרמוסקופ. בדיקה פשוטה ולא כואבת יכולה להציל ממצבים בריאותיים חמורים.
4. יש לשים לב ולבדוק נקודות חן גם במיקומים חבויים כמו קרקפת, כפות ידים, אצבעות רגלים מפשעות וכדומה, גם כאן מומלץ לבדוק עם דרמוסקופ ולהוציא כל נגע משתנה.
5. גם ילדים צריכים להיבדק בדיוק כמו מבוגרים, אמנם סרטן עור נדיר יותר בקרב ילדים, אך זה קיים.
6. שומות מולדות מומלץ לרוב להסירן כיוון שיש להן סיכוי גדול יותר להפוך לסרטן של העור.
7. כל פצע שאינו מגליד לאחר זמן סביר, מומלץ לבדוק וכן אם שומה גדלה או מדממת.
8. יש למרוח מסנן קרינה כל רבע שעה לפני היציאה מהבית. שכבה שתכסה היטב את העור (אם זה ספריי, שלוש שניות על כל אזור ולמרוח כך שיהיה כיסוי טוב). יש לשים לב שהמסנן איכותי ובעל תו תקן ומכסה גם UVA וגם UVB.
9. לא לשמור אל המסנן קרינה ברכב בחמסין, זה עלול לפרק את החומרים הפעילים.
10. לא להשתמש בתכשיר שפג תוקף – לשים לב לתאריך.
11. מי נמצא בקבוצת סיכון לחלות בסרטן העור? בעלי עור בהיר (Skin Type 1-2) – אבל סרטן עור יכול להופיע גם בבעלי עור כהה, היסטוריה במשפחה עם סרטן העור, אנשים שנחשפו הרבה לשמש בעבר והעור שלהם מבטא הרבה נזקי שיש כמו כתמים, קמטים ונגעים טרום סרטניים.
12. מאוד לא מומלץ ללכת באופן קבוע למכוני שיזוף – זהו אחד הדברים הגרועים ביותר (אפילו גרוע מחשיפה לשמש רגילה).