הפלה טבעית נחשבת לאובדן של העובר לפני שבוע 20 להריון. מעבר לכך, מדובר בלידת עובר מת. למרות התסמינים שיכולים להעיד על הפלה, אותם אפרט בהמשך, ישנן נשים שאינן יודעות כלל כי היו בהריון.
הפלה יכולה להתרחש באופן פתאומי או במשך מספר שבועות, כשהסימן השכיח ביותר להפלה הוא דימום נרתיקי, שעלול להפוך מכתמים אדומים או חומים בהירים לדימום כבד. אם זה קורה בשלבים מוקדמים מאוד בהריון, מצב זה לעיתים מדמה את המחזור החודשי שלך. תסמינים נוספים יכולים לכלול כאבים והתכווצויות בבטן התחתונה, שיכולים להשתנות מכאב האופייני לווסת, להתכווצויות חזקות דמויי צירים; הפרשות מהנרתיק; וקרישי דם.
סוגי הפלה, וכיצד כל אחד בא לידי ביטוי
ישנם מספר סוגים של הפלה – מאיימת, בלתי נמנעת, שלמה או שאינה שלמה, והפלה נדחית. סוג נוסף של אובדן הריון הוא הריון חוץ רחמי, מצב בו הביצית המופרית הריון צומחת מחוץ לרחם, ברוב המקרים בחצוצרה. הסיכון המרכזי בהריון מסוג זה, הוא האפשרות שעם התפתחות ההריון, החצוצרה עלולה להיפגע ואף להיקרע.
היכרות עם כל אחד מהסוגים והתסמינים של כל סוג יכולה לסייע בזיהוי, אבחון, וקבלת טיפול מתאים, פיזי ורגשי.
הפלה מאיימת
ארגון הבריאות העולמי (WHO) מגדיר הפלה מאיימת כדימום מהנרתיק הקשור להריון, או כל דימום מהאזור המתרחש במהלך המחצית הראשונה של ההריון, ללא התרחבת צוואר הרחם. לעיתים מופיעים גם תסמינים הכוללים גם כאבים והתכווצויות בבטן התחתונה.
הפלה בלתי נמנעת
הפלה מסוג זה עלולה להתרחש לאחר הפלה מאיימת, או כך פתאום, ללא כל אזהרה או סימן מוקדם. הפלה בלתי נמנעת באה לידי ביטוי בדרך כלל בדימום נרתיקי והתכווצויות חזקות בבטן התחתונה, וכוללת את התרחבות צוואר הרחם המאפשר לתוכן ההריון לצאת מגופך יחד עם ההפרשות והדימום.
הפלה מלאה
הפלה מלאה התרחשה כאשר כל תוכן ההריון יוצא מהרחם, דבר שיכול לבוא לידי ביטוי בדימום נרתיקי שעשוי להימשך מספר ימים, בנוסף לכאבים והתכווצויות הדומים לצירים או כאבי מחזור חזקים. אלו הם סימנים לכך שהרחם מכין את עצמו לקראת הוצאת תוכן ההריון וההתרוקנות.
הפלה לא שלמה
במצבים מסוימים, רקמת הריון נשארת ברחם למרות שהעובר מפסיק להתפתח. הפלה מסוג זה עלולה להיות מלווה בדימום נרתיקי והתכווצויות בבטן התחתונה, שבדרך כלל נמשכים כל עוד הרחם לא התרוקן לגמרי. במקביל, יופסקו כל התסמינים המעידים על הריון, כדוגמת בחילות ועייפות.
הפלות חוזרות
הפלה אחת או שתיים אינן מעידות כשלעצמן, על אי פוריות עתידית. לעומת זאת, ישנן נשים שסובלות מהפלות חוזרות, דבר הדורש התייחסות החל מההפלה השלישית ברציפות, כולל אבחון וטיפול.
כשאת בהריון, בכל שלב, אם את חשה את אחד התסמינים המתוארים או יותר, חשוב שתפני לרופא/ת הנשים שלך, או לחדר מיון. זאת כדי לוודא, שמהלך ההריון תקין, ולקבל טיפול מתאים, במידה ואכן יש חשש להפלה.
את המאמר כתב ד"ר גיא גוטמן